Hi..if your interested kindly call/sms at 0133503126. Our cakes will complement your event.



Monday, May 9, 2011

Oreo Choc Mousse







..kalu dapat temphan Choc Indulgence,saya selalu ada lebihan whip cream..disebabkan whip cream ni cuma bertahan kurang seminggu dalam peti ais..saya buat ler mousse.. Kali ni kita buat Oreo Choc Mousse..




OREO CHOC MOUSSE





Bahan2nyer:


Base:


Biskut Oreo separuh dari bungkusan biasa tu ( lebih kurang 8 keping ker gitu)

butter cair secukupnyer..


Blander halus biskut dan campurkan dgn butter cair tadi..agak2 bole kepalkan2 tu kira ok la tuh...


pastu boh dalam bekas mousse tadi..simpan dalam petiais jap..


Oreo mousse:


Cream cheese 250g

100g gula

1 biji telur

200ml whipped cream

pukul cream cheese dan gula sampai sebati

masukkan telur

masukkan whip cream

Akhir sekali masukkan baki oreo tadi tapi patah2kan dulu..kacau rata


terus buh dalam bekas mousse tadi..biarkan dalm petiais 30 min..


Choc Mousse:


A:

100g dark choc (cairkan secara double boil)

1biji kuning telur (pukul sikit)

1 tsp butter


B: 1tbsp gelatin + 30ml hot water (double boil until clear)


C:1biji putih telor + 30gm gula kastor (pukul kembang,putih dan stiff)


D:100g whip cream (pukul pekat)


campurkan kuning telur dan butter ke coklat yg telah cair tadi

masukkan gelatin,kacau rata then alih dari peruk double boil tadi

masukan telur putih kacau rata

akhir sekali kaup balik whip cream


masukkan kedalam bekas mousse tadi..biarkan bbrp jam dalam petiais sampaila keras..hiaskan dgn fresh cream dan oreo..


Selamat mencuba!












1 comments:

Anonymous said...

salam..kak maza gelatin brand apa yg akak guna?pastu cane nk wat cupcake?aritu kn cuma blaja deco jer..tq (ina zamani)

Post a Comment

How many were here?

Kucing Kitaorang

CAKEFOURFUN Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting